Her Veli Birer Eğitimcidir!

Yıllardır öğrendiği her şeyi çocuğunuza siz öğrettiniz. Bugün çocuğunuz bildiği çoğu şeyi size borçlu. Bisiklet  sürmek,  yüzmek,   bağcık bağlamak… İçinde bulunduğumuz Virüs döneminde hepimiz stres içindeyiz.Şuan çocuğunuza,  beklenmedik   şeyler olduğunda ne yapacağını ve kötü durumlarda  nasıl tepki vereceğini öğretiyorsunuz. Pozitif misiniz?  Yoksa stresli ve kızgın mı? Unutmayın çocuğunuz size gözlemliyor ve sizden öğreniyor.  Lütfen anlayışlı  ve pozitif  kalmaya devam edin çünkü bu süreci de geride bırakacağız. Şimdi konumuza geçelim;

Velilerin merak ettiği çocuklara  okula dair işler yaptıklarında ödül verilmeli mi? Daha önceki yazımızda bahsettiğimiz buradan ulaşabilirsiniz .Beklenti-Değer Teorisi’ne göre ödüller bir görevin değerini ve önemini artırmak için verilir. Bazan  ödüllerin kötü tarafları da olabilir. Örneğin, çocuğun belirli bir görev söz konusu olunca çocuğun hali hazırdaki  motivasyon düşüncesini

düşürebilir. Ödül kullanacaksanız işte size bazı öneriler:

 

Ödüller bir çok çeşite ayrılabilir, örneğin övgü ve ilgi, oyun için ayrılan vaktin çoğaltılması, veya  birilikte oyun alanına gidilmesi gibi… Ödülleri ufak tutun ve tekrar tekrar verilebilecek ödüller seçin.

Ödülleri, çocukların normalde yapmayacakları şeyleri yapmaları için belirleyin. Başta sık sık ve ufak ödüller verin, daha sonra ödüller arasındaki süreyi uzatın.

Böylece çocuklar, davranışlarının doğal faydalarını deneyimlesinler.

 

Hangi davranışın ödüllendirildiğini çocuğunuzun tam olarak kavradığından emin olun.

Ödülleri sonuçlara göre değil, hedefe ulaşmak için gösterilen çabaya göre verin.

Ara sıra sürpriz ödüllerde ekleyin. Verilen ödülün zamanlamasını ve çeşidini çocuğunuzun beklentilerinin dışına çıkarmaya gayret edin.  Ödülün söz konusu olduğunu bildiklerinde ancak zamanını bilmediklerinde, ödülle sonuçlanan davranışı sürdürme eğilimi gösterirler.

Yaşı büyük öğrenciler için ise hangi tür çabaların ve hedeflerin ödüllendirileceğine yönelik bir plan üzerinde birlikte çalışabilirsiniz.

Unutmayın ki ödül kötü bir şey değildir. Yetişkin olarak bizler kendimize bile ödüller verebiliriz. Bu yazıyı sonuna kadar okuduysanız ve çocuğunuzun motivasyonunu iyileştirmek için çaba sarf ediyorsanız zaten bir ödülü hak ettiniz..

Velilere Motivasyon Tavsiyeleri adlı yazımıza da gözatabilirsiniz.

Uygun fiyatlı Uzaktan Eğitim Sistemi Kurma Maliyeti için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Ücretsiz eğitim yazılımı demosu için bize ulaşın.